We komen steeds dichterbij een toekomst waarin drones levens gaan redden. Jaren geleden begonnen de brandweer, ambulancedienst en politie zich al voor te bereiden op een samenwerking met drone piloten, maar dan nu lijkt het toch echt eindelijk werkelijkheid te worden!

De Nederlandse brandweer wil drones gaan inzetten bij grootschalige branden, chemische incidenten, en andere rampen. Het wachten is op een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport die enkel verstrekt worden onder strenge voorwaarden. Voorwaarden waar de brandweer zich geen zorgen om maakt volgens Stephan Wevers van Brandweer Nederland. In 2013 opperde de brandweer al direct voor het gebruik van drones om levens te redden, maar de verplichte vergunningen van de ILT bij gebruik van drones door overheidsdiensten en de landelijke afspraken op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie gooiden roet in het eten. Nu, bijna 4 jaar later, zijn ze er bij de brandweer klaar voor en verwachten dit jaar nog de vergunning om te starten met het redden van meer levens! 

Brandweer Nederland is enthousiast over de oneindige mogelijkheden die de inzet van drones als hulpmiddel bij grote of extreem gevaarlijke incidenten kan bieden. De drones met warmtecamera’s kunnen ingezet worden bij het opsporen van smeulende branden, drones met goede optische camera’s kunnen assisteren bij het snelle lokaliseren van drenkelingen, en drones met een >50 cm spanwijdte kunnen kleine pakketjes brengen naar mensen die vastzitten in nood. Dit is slechts een greep uit de plannen die de brandweer voor zich zien bij het inzetten van de drones.

In die 4 jaar heeft de Nederlandse brandweer niet stilgezeten. Ze zijn begonnen met het opstellen van een handboek aan de hand van hun experimenten in Brabant en Twente voor veilig specialistisch gebruik en het vastleggen van specifieke kennis. Tevens is er zo een begin gemaakt voor een opleiding voor toekomstige drone piloten bij de brandweer.

    21-03-2017 00:00