Geschiedenis drone-zaak.nl

 
 

1. Geschiedenis

Drones zijn onbemande vliegtuigen, ook wel Unmanned Aerial Verhicles (UAV) genoemd. Deze term wordt veelal in de militaire luchtvaart gebruikt. De oorsprong van de  moderne drone kan worden herleid naar de ‘target drones’ gebruikt in de 20ste eeuw. Deze zogenaamde ‘domme drones’ werden ingezet om gevechtspiloten te trainen.

1.1 1848

Oostenrijk is het eerste land dat een poging deed in de onbemande luchtvaart, tijdens de twee jaar durende oorlog (1848-1849) tussen Oostenrijk en Italië. Op 22 augustus 1849 werden onbemande heteluchtballonnen, voorzien van bommen, hoog de lucht in gelaten. De ballonnen waren voorzien van een tijdmechanisme, die door middel van de windsnelheid en windrichting, kunnen bepalen waar en wanneer de bommen losgelaten moesten worden. De ballonnen dropten hun lading succesvol en de lading explodeerde op de stad Venetië. Twee dagen hierna gaf Venetië zich over.


afbeelding 1; onbemande heteluchtballon van het Oostenrijkse leger

1.2 Eerste Wereldoorlog

De technologie in de onbemande luchtvaart werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verder doorontwikkeld. In 1917 verklaarde Amerika de oorlog aan Duitsland. Het eerste droneprogramma werd gestart door de Amerikaanse regering. Hier kwam de 'Kettering Bug’ uit voort; een drone gemaakt van hout met een reikwijdte van 120 kilometer. Het toestel woog 270 kilo en droeg een bom van 135 kilo met zich mee. De motor die de Bug aandreef, was een benzinemotor van Ford. De eerste drone kwam niet verder dan de testfase. Voordat de drone in ontwikkeling kon worden genomen was de Eerste wereldoorlog al voorbij.


afbeelding 2; de kettering bug

1.3 Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de ontwikkeling nog verder werd beïnvloed. De Nazi’s ontwikkelden de V-1 en de V-2. De V-1 was het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. De V-1 maakt gebruik van vleugels in plaats van raketmotor-aandrijving. Dit was een onbemand vliegtuig, oftewel een drone. De V-2 had geen vleugels, dus was in feite een raket. De geallieerden waren de eersten ter wereld (1941) die een camera monteerden op een drone.  In 1942 voerde deze drone een succesvolle aanval uit op een afstand van meer dan 20 kilometer. Een grootschalig drone-programma werd achterwege gelaten. Dit omdat men dacht dat de verdediging tegen drones sneller ontwikkeld zou worden door Nazi-Duitsland dan de drone zelf.


afbeelding 3; een duitse V-1 raket

1.4 Vietnamoorlog

Tijdens de Vietnamoorlog (1955-1975) maakte Amerika in grote getale gebruik van drones. Deze drones waren niet voorzien van wapens, maar dienden alleen om verkenningsbeelden te maken. Het gebied in Vietnam bleek voor  Amerika een laboratorium voor het testen geavanceerde Amerikaanse oorlogstechnieken. Deze periode wordt ook wel gezien als het begin van het elektronische slagveld.

1.5 21ste eeuw

Na de aanslagen van 11 september 2002, werden drones voornamelijk ingezet om te observeren. Na deze gebeurtenis werd besloten om drones te bewapenen om vijandige troepen uit te schakelen. Het oorlogsvoeren met drones wordt veelal bekritiseerd door burgerrechtenactivisten en mensenrechtenorganisaties. Dit omdat het geen eerlijke strijd oplevert en het vele burgerslachtoffers maakt.

Veel nieuwe technologie wordt ontwikkelt door defensie. Meestal gaat het om technologie voor het vergemakkelijken van aanval, verdediging, spionage of camouflage. De meeste technieken vinden langzaam hun weg naar de burgermaatschappij. Denk aan de computer, gemaakt door de Amerikaanse en Britse overheid. De computer werd gebruikt om te bespioneren en is inmiddels niet meer weg te denken uit ons huishouden. Deze omslag zien we ook terug bij drones. Sinds 2006 zijn er diverse drones voor consumenten op de markt

Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)